Medijska pismenost

U sklopu Dana medijske pismenosti, koji se sada, zbog mjera zaštite od koronavirusa, odvijaju na daljinu, donosimo vam video lekciju o pravilima lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu. Lekcija je namijenjena prventveno srednjoškolcima, ali i učenicima viših razreda osnovne škole, a pripremila ju je Silvia Vladić Vrban, prof. hrvatskog jezika u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu i voditeljica Udruge Media talenti za potrebe portala www.medijskapismenost.hr.

Nakon video lekcije, učenici mogu riješiti i kviz o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu, koji je također pripremila prof. Siliva Vladić Vrban.

U pripremi lekcije korišteni su nastavni materijali “Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu“, autora Lane Ciboci, Igora Kanižaja i Danijela Labaša, koje su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili u sklopu Dana medijske pismenosti 2019.

Uz prizore iz TV reportaža i filmova Udruge Media talenti, u videu je korišten i spot za pjesmu “Dan bez mobitela” autorice Dragane Vučić Đekić, koju je otpjevala šestogodišnja Aura Đekić.

Video lekcija: Pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu

U sklopu Dana medijske pismenosti 2020. Agencija za elektroničke medije, UNICEF i Hrvatski filmski savez organizirali su filmski natječaj za djecu i mlade na temu “Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju”.

S ciljem promicanja filmskog stvaralaštva djece i mladih te poticanja razvoja kritičke medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije, UNICEF i Hrvatski filmski savez u sklopu Dana medijske pismenosti 2019. organiziraju filmski natječaj na temu “Poštujem sebe i druge u medijima”. Ta je tema u fokusu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti, a uključuje niz podtema, kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama. Mi smo se odlučili za anketu kako bismo doznali što mladi misle o zadanim pojmovima, razumiju li njihovo značenje i znaju li što mogu poduzeti kako bi bili zaštićeni. za ovaj film dobili smo posebno priznanja od žirja za filmove koji na zanimljiv način pristupaju zadanoj temi te se tehnički izdvajaju kao sjajna ostvarenja.

Pobjednici filmskog natječaja ‘Poštujem sebe i druge u medijima’