Promocija strukovnih zanimanja i državna natjecanja

8. zagrebački obrtnički sajam

 Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja 2022. godine na Zagrebačkome velesajmu organizirala je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022. Naša škola predstavila se u tri discipline keramičarstvo, suha gradnja i zidarstvo, a u dvije discipline bili smo domaćini: zidarstvo i soboslikarstvo. Filmom smo željeli promovirati strukovne vještine, a prije svega rad učenika naše škole jer je riječ o deficitarnim zanimanjima. Film WorldSkills 2022 sufinanciran je sredstvima HAVC-a u suradnji s HFS-om.

 

Projekt “Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja” sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Projekt se provodi u razdoblju od studenog 2017. godine do prosinca 2022. godine. Svrha projekta je razvoj strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koje je privlačno, inovativno, relevantno, povezano s tržištem rada te koje će omogućiti polaznicima stjecanje kompetencija za osobni i profesionalni razvoj te nastavak obrazovanja i cjeloživotno učenje, a bit će ostvarena kroz ispunjenje specifičnih ciljeva projekta: razvoja inovativnih i fleksibilnih sektorskih i strukovnih kurikuluma temeljenih na potrebama tržišta rada te jačanja kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za uvođenje i provedbu kurikuluma. Riječ je o švicarsko-hrvatskom projektu suradnje vrijednom 2 milijuna CHF.

U Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi, Zagreb, snimili smo vježbu mekog lemljenja. Riječ je o predstavljanju zanimanja instalater grijanja i klimatizacije.
 

Suzana Damiani članica je Hrvatskog restauratorskog društva od 2000.g. Za učenike OIGŠ održala je prigodno predavanje.
 

Budućnost je u mojim rukama U filmu je prikazan rad na praktičnoj nastavi učenika: izrada klupa, oslikavanje motorističkih kaciga te slaganje mozaika na školskim stolovima. Film nosi i ekološku poruku o važnosti recikliranja te promovira obrtnička zanimanja i rad mladih.
 

 

Korina je član Media talenata i odlučila je pred kamerama ošišati i svoju kosu donirati Udruzi kosa ljubavi. Najbolje mjesto za šišanje bila je Obrtnička škola za osobne usluge. Film je otvorio brojne teme: važnost promoviranja obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kao i važnost volontiranja mladih, ali i ukazao i na određene zapreke i nedostatke u društvu.

 

 
Zahvaljujući projektu Kultura turizma i Turističkoj zajednici Grada Zagreba, ova tri dana predstavljamo našu školu, Obrtničku i industrijsku graditeljsku školu, na Sajmu turizma Place2go.
 

U Srednjoj školi Bedekovčina, od 6. do 8. travnja 2017., održavalo se 22. državno natjecanje u znanjima i vještinama građenja graditeljskih i geodetskih škola Republike Hrvatske. Na natjecanju je nastupilo 111 učenika iz 29 srednjih građevinskih i geodetskih škola, zajedno sa svojim mentorima, nastavnicima i ravnateljima.

 

Učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole, smjer staklari, posjetili su tvrtku Bokart specijaliziranu za obradu stakla. Kako je posjet protekao i što smo naučili pogledajte u videu.

Okrugli stol Promocija strukovnog obrazovanja u Gradu Zagrebu kojeg je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba održan je četvrtak 16.2.2017., Više od dva sata razgovaralo se o promociji i značaju strukovnih zanimanja, stanju u praksi i potrebama tržišta rada, a naglasak je stavljen na važnost i ulogu osnovne škole koja usmjerava djecu. U videu donosimo presijek tema.

Na svečanosti u palači Dverce, gradonačelnik Milan Bandić u petak, 3.2.2017., uručio je ugovore o Stipendiji Grada Zagreba za školsku godinu 2016./2017. učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu. Kroz 14 godina Grad Zagreb je stipendirao 1 420 učenika u 39 obrazovnih programa, u iznosu od oko 50 milijuna kuna. U tekućoj školskoj godini pravo na stipendije su ostvarila 163 učenika, od čega 53 učenika prvih razreda kojima je u petak uručen Ugovor o Stipendiji. Grad Zagreb dodjeljuje stipendije radi poticanja obrtništva, maloga i srednjeg poduzetništva te radi populariziranja obrtništva među mladim ljudima – budućim nositeljima gospodarskog razvoja. Inače, i školska televizija Majstori.tv Obrtničke i industrijske graditeljske škole nastala je na ideji promicanja i popularizacije obrtničkih zanimanja među djecom i mladima.

S ciljem ukazivanja na važnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Europska komisija, u suradnji s Europskim centrom za razvoj strukovnog obrazovanja (CEDEFOP) i Europskom zakladom za stručnu izobrazbu (European Training Foundation), od 5.12. do 9.12. 2016. organizira Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Rušimo predrasude – žene u muškim zanimanjima kratki je film kojeg su radili učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole u suradnji s Udrugom media talenti. Učenice su same predstavile svoja zanimanja budućim srednjoškolcima, otkrile su zašto i kako su baš odbrale ta zanimanja i pokazale su kako neke poslove, koje smatramo muškim zanimanjima, jednako dobro mogu raditi i djevojke ako to žele, znaju i hoće. Također, film ruši predrasudu da su učenici obrtničkih škola “lošiji” u svojim znanjima, postignućima i nastojanjima od učenika koji se obrazuju u četverogodišnjim školama. Ukoliko mladima pružimo priliku za izražavanje, za stvaranje, damo im šansu da se pokažu i iskažu, oni će uzvratiti i od njih ćemo dobiti rad, kreativnost, potaknut ćemo im želju za uspjehom i naravno razvijat će samopouzdanje. U realizaciji ovog projekta pomogao je i Grad Zagreb te im se i ovim putem zahvaljujemo.

Snimali smo i državno natjecanje u Križevcima 2016.